КОНТАКТИ
ул. „Доктор Дошкинов“ №14
4600, гр. Велинград
reception@hotelvelina.com
0888 00 34 80
СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Пещера на три нива

ПЕЩЕРА „ЛЕПЕНИЦА”

Пещерата Лепеница се намира в Западните Родопи, под връх Сюткя (2186 м), на около на 11 км южно от Велинград и е чудесен начин да разнообразите и обогатите деня си. Дълга е 1525 м и е разположена на 975 м надморска височина, с денивелация 10 м. Лепеница се състои от три етажа. Най-долният е дълъг 273 м и през него тече подземна река. На втория етаж при дъждовно време се образуват четири езера, а в сухо време езерата са само две. Третият етаж е сух, но недостъпен. В пещерата има сталагмити, сталактити и сталактони и пещерни бисери. Температурата в пещерата е около 10 градуса.
Местността “Старият чарк”

ИЗЛЕТ В ГОРАТА

Това е едно съвсем мъничко, но изключително уютно манастирче, което е посторено наскоро. На Стария чарк ще Ви посрещне реката, чешмата, пейките и дебелите сенки. Има и място за палене на огън, където можете да си устроите барбекю. Местността ``Гергевана`` - Намира се на пътя, който води високо в планината. Въздухът е невероятно чист, а природата е прекрасна. До параклиса има изворна вода и барбекю, за тези, които искат да си направят пикник.
Символът на Велинград

КЛЕПТУЗА

Сред най-забележителните, романтични и тайнствени кътове на Велинград е карстовия извор Клептуза, а едноименният парк с двете си езера е един от символите на града. Той се намира в квартал Чепино, който е една от трите термални зони във Велинград. От карстовия извор на юг се простират вечно зелени борови гори, превърнати в естествен парк. Можете да се възползвате от любимото занимание за малки и големи в езерото Клептуза-карането на водни колела.
Върхове: Острец, Елин връх

КАЧЕТЕ СЕ НА ВИСОКО

Да, Велинград се намира достатъчно високо по принцип, средната му надморска височина е 750-800 м, но ако се качите на връх Острец или на Елин връх, ще можете да се насладите на гледка от птички поглед към града. А на тези места, гората е по-друга, смърчовете са високи, високи, има боровинки, билки и гъби, през лятото е доста прохладно.
Ски Писта

ОТИДЕТЕ ДО ЮНДОЛА

Юндола е селце с българо-мохамедани, което се намира само на 17 км от Велинград. Там няма да откриете никакви лъскави атракции, а вместо това – невероятно чиста и девствена природа. През зимата там работи ски-училището за деца, а веднъж в през лятото се провежда традиционен събор с народна музика и кебапчета.
яз. Батак

ЦИГОВ ЧАРК

Местността Цигов чарк е разположена само на 20-ина километра от Велинград и най-голямото й богатство това е язвор Батак. Там можете да се разходите с лодка или водно колело или да начешете риболовните си страсти. Наколо има множество китни хотелчета и къщи за гости, които с радост ще ви приютят и нагостят. А през зимата наблизо има малка ски-писта за начинаещи скиори.
Българското минало

КРЕПОСТ ЦЕПИНА

Цепина представлява средновековна историческа крепост. И до днес нейните останки напомнят на българския народ за славното му минало, а туристите от района на Велинград я посещават на всяка цена. Самата крепост е разположена на невисок, но доста стръмен хълм, намиращ се в източните части на Чепинската котловина, в близост до село Дорково, община Ракитово на около 20 километра от Велинград.